Проект закону № 6173, що покликаний зробити електронні довірчі послуги більш зручними

Нещодавно, Верховною радою України було внесено на розгляд первинний проект Закону, що передбачає внесення правок в законодавчі акти України, стосовно укладення угод між Україною та ЄС про визнання та поліпшення електронних довірчих послуг(законопроект від 12.10.2021 № 6173). Також, передбачені зміни стосовно актів ЄС про засоби електронної ідентифікації. Проект закону був розроблений депутатами ще в жовтні минулого, 2021 року.

Проект закону має велике значення для України, мешканців та керівників бізнесу. Прийнята поліпшень та удосконалень зможе наблизити країну до ЄС, та значно прискорить процес інтеграції. Приближення українських законодавчих актів та вимог ЄС забезпечить спрощення у ведені міжнародного електронного документообігу.

Головна задача майбутнього Закону полягає в постійному обслуговуванні ЕП, навіть тоді, коли діяльність надавача тимчасово припинена. Також, підписувачам буде надана можливість аутентифікації віддалено, без необхідності особистої присутності.

Щоб провести якісну ідентифікацію особи, замість кваліфікованого електронного підпису, можуть надаватись такі методи:

  1. Використання CardID;
  2. ЕП через мобільний сервіс;
  3. Ідентифікація через банківські структури (BankID);
  4. Підтвердження особистості через спеціальні мобільні застосунки.

Також, в проекті законодавчого акту є пропозиція спеціально урегулювати розмір збору за адміністративні послуги, що дають змогу електронній ідентифікації. У разі прийняття Закону, ним передбачено те, що дія сертифікатів до раніше створених ключів та електронних підписів скасована не буде до кінця терміну дії.

Якщо законопроект номер якого 6173 буде прийнятий, то вступить в дію за 4 місяці після офіційного публікування в джерелах інформації.